Tuesday, October 16, 2018

Mundial de futbol masculí (#Mundial18) (2/5): PREMSA EN PAPER

Vam analitzar tres diaris generalistes i tres diaris especialitzats: La Vanguardia, El Periódico de Catalunya, Ara, Mundo Deportivo, L’Esportiu i Sport. Són poques les diferències entre els diaris que s’interessen mínimament per incloure l’opinió de les dones en els seus mitjans i els que no hi estan interessats; se’n troben en els diaris generalistes; els diaris especialitzats són un drama absolut. Només 85 opinions de dones sobre esports, sumats els diaris generalistes i els diaris especialitzats, d’un total de 821 opinions recomptades durant el període del Mundial de futbol masculí 2018 als diaris en paper. Això suposa un 10% del total i representa que només una de cada deu persones que opina sobre esports és una dona. És evident que aquest resultat no representa la realitat i que hem d’exigir ser-hi presents en igualtat de condicions.

Pel que fa al detall dels mitjans, La Vanguardia, amb una sola col·laboradora a la setmana, suma 4 opinions de dones durant el Mundial, i 67 d’homes. Això fa una representació total del 6% i potser pretén plantejar que les dones no haurien d’opinar sobre alguns temes.

El Periódico millora una mica aquestes xifres tot i que el resultat també és ridícul. Només suma 10 opinions de dones respecte de 44 d’homes, no arriba a tenir ni una opinió de cada cinc feta per dones.

L’Ara fa pujar la mitjana amb una opinió de cada quatre feta per una dona, 33 són de dones i 97 d’homes. Tenint en compte el desert representatiu que veiem, cal felicitar-los perquè són dels pocs que, com a mínim, ho intenten. Però els queda molta feina per fer.

El Mundo Deportivo ha tingut durant aquest Mundial 24 opinions de dones i 239 d’homes! Un 9% de les opinions generades per dones.

L’Esportiu obté uns resultats similars, amb 9 opinions de dones i 84 d’homes. En aquest cas no arriba ni al 10% de representació de les dones als mitjans esportius.

L’Sport només inclou 5 opinions de dones i 205 d’homes. Un penós 2% de representació de les dones que només s’entén si la teva intenció és excloure expressament les dones de l’opinió d’esports.



No comments:

Post a Comment