Friday, November 25, 2016

Recompte de dones (octubre de 2016) (4/5): RÀDIO

RÀDIO


El matí de Catalunya Ràdio:     juliol 33%   agost 44%   setembre 38%   octubre 40%
El Món a RAC1:   juliol 17%   agost 24%   setembre 21%   octubre 28%
Via Lliure (RAC1):     juliol 11%   agost 39%   setembre 22%   octubre 30%
Catalunya Migdia:     setembre 33%   octubre 36%
Catalunya Vespre:     setembre 33%   octubre 37%



Percentatge de dones opinadores als espais de debat i tertúlia: 26% (que són 92 dones de 351 persones)


Tots els debats i les tertúlies radiofònics recomptats han augmentat la participació de les dones durant el mes d’octubre, un augment que ha estat molt important en els dos programes de RAC1 (El Món a RAC1 i Via Lliure). D’altra banda, El matí de Catalunya Ràdio, segon en oients a Catalunya segons els últims rànquings d’audiència, ja és paritari, amb un 40%. Tot i aquest increment, a molts dels espais la paritat encara els queda lluny, si bé n’estan molt més lluny els que depenen d’un canal privat (RAC1) que no pas els de l’emissora pública de la Generalitat, Catalunya Ràdio. A títol anecdòtic però significatiu, podríem afegir que només un dia, en un sol espai de tertúlia (Catalunya Migdia de Catalunya Ràdio), s’han sentit exclusivament veus de dona. Els espais en què només s’han sentit veus d’home no són excepció, si bé afortunadament ja no són tampoc la regla.


El Món a RAC1, el magazín diari d’actualitat dirigit i presentat per Jordi Basté, que lidera a Catalunya l’audiència dels matins, ha pujat del 21% al 28%. Les noves incorporacions de dones a les tertúlies han significat un canvi important, si bé les dones continuen en franca minoria. Només en tres dies d’octubre, concretament tres dimecres, hi ha hagut paritat: 2 dones i 2 homes. En la resta de dies, una sola dona i 2, 3 o 4 homes. Però cal dir que, a diferència dels mesos anteriors, a les tertúlies d’octubre d’El Món a RAC1 sempre hi ha hagut com a mínim una dona.


Encara un increment més gran de dones ha tingut la tertúlia del Via Lliure, el magazín matinal dels dissabtes i diumenges dirigit i presentat per Xavi Bundó. En concret, ha pujat del 21% al 30%, ha incorporat gairebé sempre almenys una dona a la taula. Per ser exactes: dels deu dies en què s’ha emès el programa durant l’octubre, un dia hi va haver el mateix nombre d’homes i dones, si bé un altre dia no hi va haver cap dona. La resta, els homes han estat majoria.

No obstant això, els dos espais de RAC1 analitzats encara no cedeixen a les dones ni tan sols un terç dels seients a les seves tertúlies. Tractant-se d’un mitjà privat que rep abundant publicitat i suport de l’Administració pública, aquesta política és inacceptable.


El Matí de Catalunya Ràdio, dirigit i presentat per Mònica Terribas, se situa aquest octubre en un 40% de participació de dones a la seva tertúlia principal, l’única que ha assolit fins ara la paritat de les tertúlies analitzades. També aquí hi ha hagut noves incorporacions, tant opinadores habituals com esporàdiques, i no hi ha hagut cap dia, al llarg de tot el mes, en què no hi hagi hagut almenys una tertuliana a la taula. Cinc dies d’aquest mes d’octubre hi ha hagut a la taula una majoria de dones, i un dia hi ha hagut el mateix nombre d’homes i de dones. Sembla que l’equip del programa s’ha pres seriosament la necessitat de fer augmentar la participació de les dones.



També el Catalunya Migdia, amb la tertúlia conduïda per Empar Moliner i Òscar Fernández, i el Catalunya Vespre, amb la tertúlia conduïda per Sílvia Cóppulo, han augmentat en tres i quatre punts, respectivament, la participació de les dones respecte del mes de setembre, moment en què aquestes tertúlies es van començar a emetre. Un 36% i un 37% situen aquests dos espais per damunt del terç. Al Catalunya Vespre hi ha hagut, cada dia d’emissió, com a mínim una tertuliana a la taula, i hi ha hagut vuit dies en què ha arribat a tenir igual o més dones opinadores que homes. Al Catalunya Migdia, on solen intervenir dos tertulians, hi ha hagut sis dies sense cap dona, deu dies amb el mateix nombre d’homes i dones i un dia en què totes dues participants eren dones. Cal dir que aquest dia sense homes a la tertúlia del Catalunya Migdia ha estat l’únic, d’entre tots els espais recomptats i tots els dies d’octubre, en què s’han sentit exclusivament veus de dona en una tertúlia radiofònica. Aclarim que el dia anterior i el dia posterior, com per compensar, només hi va haver homes… però aquesta dada ens sorprèn molt menys, per desgràcia.

La diferència entre RAC1 (amb un 29%) i Catalunya Ràdio (amb un 38%) pel que fa a la inclusió d’opinadores en les tertúlies i debats és significativa: el mitjà públic assumeix amb molta més responsabilitat l’obligació d’incorporar la veu de les dones als seus espais d’opinió. Malgrat això, cal remarcar que RAC1 atorga molt més espai a les dones que no pas al diari i la televisió del seu mateix grup (La Vanguardia i 8TV). Probablement, la competència directa amb un mitjà públic com és ara Catalunya Ràdio, que li disputa el lideratge d’audiència, ha empès els equips de RAC1 a augmentar el seu percentatge d’opinadores. En realitat, és impossible saber-ho del cert, ja que per ara els mitjans privats no han hagut de donar mai explicacions sobre la infrarepresentació de les dones als seus espais d’opinió, a diferència dels mitjans públics, a qui el mandat democràtic obliga de promoure la igualtat. Cal exigir a les administracions públiques que, seguint el que ordena la llei d’igualtat, reclamin aquesta responsabilitat també als mitjans privats, ja que reben recursos públics en forma de publicitat i altres conceptes.

No comments:

Post a Comment