Friday, November 25, 2016

Recompte de dones (octubre de 2016) (5/5): TELEVISIÓ

TELEVISIÓ


Els matins (TV3):     juliol 32%   agost –   setembre 43%   octubre 40%
Divendres (TV3):     juliol 26%   agost –   setembre 25%   octubre 37%
8 al dia (8TV):     juliol 18%   agost –   setembre 22%   octubre 24%
Més 324 (324):     setembre 42%   octubre 42%
L’Illa de Robinson (El Punt Avui TV):     juliol 12%   agost –   setembre 24%   octubre 18%


Percentatge de dones opinadores als espais de debat i tertúlia: 34% (que són 165 dones de 487 persones)



Els Matins, el magazín matinal de TV3, baixa 3 punts i assoleix a l’octubre un 40%, de manera que manté encara la paritat entre homes i dones a les tertúlies. Amb xifres absolutes, a Els Matins, sumant les dues tertúlies diàries, sol haver-hi entre 2 i 5 dones i entre 4 i 7 homes, tot i que hi ha hagut un dia del mes amb 1 sola dona i un dia amb “només” 2 homes. Pel que fa als màxims, tenim quatre dies amb 5 dones... i 3 dies amb 7 homes. Els mínims i els màxims de les dones sempre són més baixos que els dels homes, i en general la proporció de dones és inferior a la d’homes: només en cinc dies del mes hi ha hagut una participació igual o superior de dones.


El Més_324, el programa nocturn de debat polític dirigit i presentat per Xavier Graset, té la tertúlia més paritària de totes les recomptades, amb un 42% d’opinadores, xifra que es manté des del setembre. A diferència del que passa en altres tertúlies de ràdio i televisió, i sobretot dels diaris –digitals o en paper–, l’equip d’aquest programa sí que considera que les dones són aptes per opinar de política i de qualsevol altre tema, i convida polítiques, professores, investigadores, activistes o periodistes.


Divendres, el magazín de les tardes de TV3, fa una pujada més que notable de 12 punts, i se situa en un 37% de participació de tertulianes. Tampoc en aquesta tertúlia no hi hagut mai menys d’una dona, ni menys d’un home, tot i que només sis dies ha tingut 3 o més convidades, mentre que onze dies ha tingut 4 o més convidats.


Les dades canvien molt quan entrem al terreny de les televisions privades. Al debat de 8 al Dia, conduït per Josep Cuní, el percentatge de dones tertulianes durant el mes d’octubre ha estat del 24%, dos punts més que el mes de setembre. 8TV és del mateix grup de comunicació que La Vanguardia, i sembla compartir amb aquest diari la política respecte de l’opinió de les dones, si bé una mica suavitzada, potser pel fet que TV3, la seva competència natural, és més sensible a tenir paritat a les tertúlies. Els debats de 8 al Dia, al llarg de l’octubre, han estat: cinc dies sense dones, deu dies amb només una dona i cinc dies amb 2 dones; mentre que d’homes, solen haver-n’hi, la majoria dels dies, grups de 3, de 4 o de 5. Sense homes? Mai. A la gran majoria dels debats, els homes són imprescindibles: mai no en trobem menys d’un. Les dones, és obvi que no ho són, d’imprescindibles.


L’Illa de Robinson, el programa-debat del vespre d’El Punt Avui TV, baixa el percentatge fins al 18%, perd set punts amb relació al mes setembre. I és que comparteix estil amb 8 al Dia, almenys pel que fa a les dones. Dones: 2, 1, 0; homes: 2, 3, 4. Presentat per Igor Llongueres, també es tracta d’un espai molt centrat en temes polítics, i sol fer ús del catàleg habitual d’opinadors dels altres mitjans.

Totes aquestes dades ens obliguen a diferenciar, com hem anat veient, el funcionament dels mitjans públics i el dels mitjans privats. TV3 integra prop d’un 40% de dones en els seus espais principals de tertúlia, i els seus màxims directius continuen fent promeses de millora davant el Parlament. 8 al Dia, el programa insígnia de 8TV, es conforma amb un 24%, i L’Illa de Robinson, d’El Punt Avui TV, amb un 18%.

És impossible no relacionar els resultats amb la titularitat del mitjà, i no insistir que, més enllà de promeses i declaracions de bones intencions, cal que els poders públics exigeixin paritat no només als mitjans públics, sinó també als mitjans privats als quals ajuden econòmicament. La responsabilitat que TV3 sembla haver integrat en els últims mesos, que dedica cada cop més espai a l’opinió de les dones, l’haurien de sentir també 8TV i El Punt Avui TV, ni que sigui, com ja s’ha dit, per complir la llei.

No comments:

Post a Comment