Wednesday, July 19, 2017

1 any de recomptes (#ProuExcuses) (5/5): TELEVISIÓ

Tertúlies televisives: a la pública, més visibilitat


Els resultats obtinguts per les tertúlies televisives en aquest any de recompte confirmen, d’una banda, el compromís de la televisió pública amb la representació equitativa de l’opinió de les dones (encara insuficient) i, d’altra banda, el desinterès dels mitjans privats.

De les tres tertúlies d’actualitat recomptades a Televisió de Catalunya, dues s’han mantingut paritàries, pràcticament sense interrupció, al llarg d’aquests dotze mesos. Es tracta d’Els matins, el magazín matinal d’actualitat, i el Més 324, la tertúlia política nocturna que assoleix els millors resultats –junt amb mitjans digitals– de tot el recompte d’#OnSónLesDones. No ha passat el mateix amb la tertúlia del magazín de la tarda, Divendres, que no arriba ni a un terç d’opinadores i que s’ha anat desplomant, a mesura que avançava l’any, fins que ha arribat a dades inferiors fins i tot a les privades.

Tanmateix, amb el bon percentatge anual mitjà del 40% d’Els matins, el 44% interessant del Més 324 i el decebedor 30% de Divendres, les tertúlies de Televisió de Catalunya se situen molt per damunt del 24% de les tertúlies recomptades en televisions privades: 8 al dia amb Josep Cuní, de 8TV (Grup Godó) i L’Illa de Robinson, d’El Punt Avui Televisió (Grup Hermes, com el diari El Punt Avui).

L’únic programa recomptat de TVE, en emissió desconnectada per a Catalunya, El Debat de La 1, s’ha situat en un 23% d’opinadores, si més no els vuit mesos en què se n’ha fet recompte. Tot i ser una televisió pública –en aquest cas no dependent de les institucions catalanes–, TVE assoleix un percentatge molt similar a les privades.


Els matins de TV3, amb un 40% de tertulianes, idèntic a l’obtingut en la ràdio pública per El matí de Catalunya Ràdio, ha confirmat al llarg d’aquest any la seva voluntat de reflectir equitativament l’opinió de les dones. Només amb dos mesos per sota el 40% d’opinadores, aquest programa s’ha proveït d’una llarga llista d’expertes en diversos camps, que participen, a vegades en majoria, als seus debats d’actualitat. El compromís de l’equip i la seva decisió de donar veu a les dones és evident, tot i que les dades s’han estabilitzat en els últims mesos i encara podrien millorar molt.


La tertúlia del Més 324, amb un 44% de participació de tertulianes als seus debats, és el programa més paritari de ràdios i televisions, i mostra la determinació del seu equip per assolir l’equitat. Només amb un mes per sota el 40% (el gener, amb un 38%), el Més 324 va arribar a un 48% d’opinadores el mes de desembre. L’èxit d’aquest programa nocturn de debat polític de qualitat posa en evidència les excuses d’altres tertúlies que no incorporen més dones als seus programes, ja que demostra que és possible trobar expertes en tots els camps, molt ben preparades, disposades a debatre i a trobar el temps de participar en tertúlies, també en horari nocturn.


El programa Divendres, a les tardes, no ha mostrat el mateix interès per incorporar opinadores, que han ocupat al llarg d’aquest any només un 30% del seu espai de tertúlia. Tot i un increment important en els seus percentatges l’últim trimestre de 2016, que va fer que el mes de desembre s’aconseguís un 41% de participació d’opinadores, des d’aleshores el programa ha anat rebaixant el percentatge, els últims mesos en picat. Les dades d’abril (25%), maig (25%) i juny (24%) el situen al voltant d’un quart de participació de dones, en la línia de les televisions privades, davant l’aparent indiferència dels responsables de la cadena. Cal recordar a Televisió de Catalunya que el compromís dels mitjans públics amb l’equitat en la representació de l’opinió de les dones ha d’afectar tota la programació, incloent-hi els programes de coproducció amb empreses privades, com és el cas de Divendres.


És lícit preguntar-se, en aquest cas, si el fet que Divendres deixarà d’emetre’s la pròxima temporada té cap relació amb la relaxació del control sobre els continguts en aquests últims mesos. Un fenomen –el de final de curs i de programa– que sembla repetir-se en un altre programa televisiu, en aquest cas de la televisió privada: 8 al dia amb Josep Cuní, que també aquest començament d’estiu acaba les emissions.

8 al dia amb Josep Cuní, el magazín de les tardes de 8TV, la privada del Grup Godó, s’acomiada amb dos mesos de percentatges inacceptables de dones a les seves tertúlies: 22%, el maig i 21%, el juny. El programa s’ha mogut durant l’any amb dades mensuals inferiors al 30%. El seu percentatge anual d’opinadores a la tertúlia, un 24%, confirma l’escàs interès del Grup Godó per promoure l’equitat en els seus mitjans, malgrat l’obligació legal de fer-ho i els abundants ajuts institucionals que rep.


Finalment, la tertúlia política diària d’El Punt Avui Televisió, L’Illa de Robinson, fa també un percentatge del 24% d’opinadores, si bé la seva trajectòria mostra una actitud molt diferent. Partint de dades escandalosament baixes (un 12% el mes de juliol), aquesta tertúlia ha anat augmentant a poc a poc la participació de dones, amb una forta embranzida a partir del mes de maig, que li ha permès més que doblar els percentatges inicials i situar-se en un 33% el mes de juny. Tot i que encara és lluny de tenir uns percentatges acceptables, L’Illa de Robinson demostra que també els mitjans privats poden progressar adequadament quan en tenen la voluntat.



No comments:

Post a Comment