Wednesday, April 4, 2018

8 de març (#OSLD8M) (4/5): RÀDIO

La ràdio, tímid avenç cap a la paritat


El matí de Catalunya Ràdio

Quinzena de l’1 al 14 de març, tret del dia 8: 40%
Dia 8: VAGA
Percentatge dones juliol 2016/juny 2017: 40%

Catalunya migdia, Catalunya Ràdio

Quinzena de l’1 al 14 de març, tret del dia 8: 42%
Dia 8: VAGA
Percentatge dones juliol 2016/juny 2017: 34%

Catalunya vespre, Catalunya Ràdio

Quinzena de l’1 al 14 de març, tret del dia 8: 41%
Dia 8: 0 dones, 3 homes, total 0%
Percentatge dones juliol 2016/juny 2017: 36%

El món a RAC1

Quinzena de l’1 al 14 de març, tret del dia 8: 28%
Dia 8: 3 dones, 2 homes, total 5: 60%
Percentatge dones juliol 2016/juny 2017: 25%

Via lliure, RAC1

Quinzena de l’1 al 14 de març, tret del dia 8: 35%
*el 8M no hi havia programa, al ser un programa d’emissió de cap de setmana
Percentatge dones juliol 2016/juny 2017: 29%

No ho sé, RAC1

Quinzena de l’1 al 14 de març, tret del dia 8: 36%
Dia 8: 4 dones, 0 homes, total 100%
No recomptat anteriorment



El dia 8 de març dos dels tres programes recomptats a la ràdio pública, Catalunya Ràdio (El matí de Catalunya Ràdio i Catalunya migdia), van seguir la #vagafeminista i no van fer tertúlies, mentre que el Catalunya vespre va comptar amb 3 tertulians homes i cap dona.

A la ràdio privada, RAC1, el programa El món a RAC1 va viure una situació insòlita, tenint en compte els seus antecedents: el 60% de les persones participants a la tertúlia van ser dones. El vespertí No ho sé va convidar exclusivament dones a la seva tertúlia, i va fer un 100% de participació femenina. El Via lliure, finalment, només s’emet els caps de setmana i, per tant, no va sortir en antena.

Els dos programes més escoltats de la ràdio catalana, El món a RAC1 i El matí de Catalunya Ràdio, van celebrar el 8 de març amb excepcions importants respecte al seu funcionament habitual: el primer va superar la paritat amb un 60% de dones, i el segon va seguir la vaga. Dues dades interessants, que els respectius percentatges de la quinzena posen en context. Pel que fa a El matí de Catalunya Ràdio, el programa més paritari dels recomptats en aquest mitjà, el seu percentatge de tertulianes de la primera quinzena de març, un 40%, és el mateix que el que ja va registrar en el recompte anual. Paritat tècnica ajustada però real durant tots els dies de l’any, que si bé sembla baixa els dies pròxims al 8 de març, reflecteix una atenció sostinguda a l’opinió de les dones, encara que millorable. Pel que fa a El món a RAC1, el 60% d’opinadores del dia 8 queda qüestionat pel 28% de dones a les tertúlies de la resta de la quinzena, molt similar al 25% que va obtenir en el recompte anual d’#OnSónLesDones. Flor d’un dia també, doncs, de moment sense continuïtat.

Més significatiu sembla el 42% de dones a les tertúlies del Catalunya migdia durant la primera quinzena de març, superior en vuit punts al 34% que havia obtingut en el recompte anual. També aquest programa va fer vaga el dia 8 de març, a diferència del Catalunya vespre, que just aquell dia es va emetre amb 3 opinadors homes a la taula i cap opinadora dona. Al llarg de la primera quinzena de març va fer un percentatge de 41% d’opinadores, lleugerament superior al 36% que vam registrar en el recompte anual de 2016-2017.

Tornant a RAC1, el dia 8 (dijous) no es va emetre el Via lliure, que surt en antena dissabtes i diumenges, però durant la primera quinzena de març va tenir un 35% de dones a les seves tertúlies, sis punts per sobre de la seva mitjana en el recompte anual, que va ser del 29%.

I, finalment, el No ho sé, també de RAC1, un programa que recomptem per primera vegada i que al llarg de la primera quinzena de març ha tingut un 36% de dones opinadores, el dia 8 de març va fer un 100% de dones a la tertúlia: 4 sobre 4.

Tot i que, en general, els espais radiofònics recomptats reflecteixen millor la composició social que no els mitjans escrits, també en aquest recompte parcial s’aprecia una diferència entre públics i privats. Les treballadores de la ràdio pública van poder seguir la vaga –no les del Catalunya vespre, però– i els seus espais d’opinió van entrar, si més no durant la quinzena que envolta el 8 de març, dins de la considerada paritat tècnica, per sobre del 40% de dones. A l’emissora privada, en un entorn laboral diferent, els programes van augmentar de manera notable la participació de les dones el dia 8 –molt notable en el cas d’El món– però durant la quinzena l’augment va ser molt petit. És destacable, però, el fet que, pertanyent a la mateixa empresa, els equips de RAC1 van ser molt més sensibles si més no a la correcció política que no pas la direcció de La Vanguardia, impermeable a la realitat social.


No comments:

Post a Comment