Sunday, January 22, 2017

Recompte de dones (desembre de 2016) (1/5): RESULTATS DESTACATS I VALORACIÓ

Alguna cosa es mou… però no als diaris


Hi ha bones notícies al recompte de desembre d’#OnSónLesDones, i no vénen de la premsa escrita, atrapada en percentatges ridículs, sinó dels mitjans audiovisuals. Sobretot, dels públics: ha arribat la paritat a totes les tertúlies d’actualitat de TV3 –Els matins (42%), Més 324 (48%) i Divendres (41%). També hi ha hagut un ascens de 4 i 2 punts respectivament a les emissores privades de televisió 8TV i El Punt Avui TV, ara amb un 28% el primer i un 23% el segon. Una i altra continuen a la franja baixa –molt baixa– però poc a poc van allunyant-se del ridícul còsmic que encara hauria d’avergonyir la premsa escrita. En total, el percentatge de dones al conjunt de tertúlies televisives és del 38%.

Pel que fa a la ràdio, El matí de Catalunya Ràdio gairebé assoleix la paritat, amb un 39%, i Catalunya vespre, amb un 40%, hi entra de ple. Catalunya migdia, més variable, ha baixat al 33%. Mentrestant, El món a RAC1, amb un 30% d’opinadores, continua el seu ascens lent però sostingut, que comparteix amb el magazín de caps de setmana de la mateixa emissora privada, Via lliure. Globalment, a les tertúlies més escoltades de la ràdio ja hi ha hagut, aquest desembre, un 35% de dones.

També els diaris digitals recomptats, o almenys tres d’ells, pugen o es mantenen. Vilaweb arriba al 25% de dones, un percentatge molt baix però que millora els resultats de novembre, i Catalunya Plural es consolida en la paritat amb un 41%. Nació Digital, però, fa un decebedor 29% –decebedor, veient dades anteriors. El pitjor percentatge del mes continua penjant com una llufa de l’esquena d’El Nacional, un ominós 9% que demana vergonya pública. És per les ínfimes xifres d’El Nacional que el percentatge mitjà d’articles escrits per dones a la premsa digital és del 19%, el més baix de tots els grups de mitjans. Si no fos per la rèmora d’El Nacional, els altres tres digitals recomptats tindrien una mitjana de 29%.

Per vergonya, la dels diaris en paper, aferrats en conjunt al seu tristíssim 20% global. Quan parlem de la crisi de la premsa escrita i la seva falta d’adaptació a noves realitats, no podem oblidar aquest detall: en ple segle XXI, els principals diaris catalans només reserven a les dones una cinquena part dels seus espais d’opinió. És igual quina sigui la seva línia editorial o la seva pràctica professional: a ningunejar la veu de les dones hi coincideixen tots: La Vanguardia, 17%; El Periódico, 20%; i l’Ara i El Punt Avui, 21%. Entestats a no moure’s, anacrònics, penosos, els diaris catalans d’abast nacional persisteixen a ignorar l’opinió de les dones. La revolució de la paritat és tan simple com donar a l’opinió de les dones l’espai que es mereix per demografia: un 50% del total. Fa molts anys que hi ha dones preparades per omplir aquest espai. Si més no, tantes com homes.

Tots aquests mitjans que obvien la necessitat i la demanda social d’escoltar i difondre la veu de les dones han de saber que estan incomplint la Llei per a la igualtat efectiva de dones i homes (17/2015). I les administracions públiques que donen ajuts o contracten publicitat institucional amb aquests mitjans han de prendre les mesures corresponents, ja que és als governs a qui pertoca fer complir les lleis.

No comments:

Post a Comment