Sunday, January 22, 2017

Recompte de dones (desembre de 2016) (5/5): TELEVISIÓ

Televisió


Els matins (TV3):     juliol 32%   agost –   setembre 43%   octubre 40%   novembre 42%   desembre 42%
Divendres (TV3):     juliol 26%   agost –   setembre 25%   octubre 37%   novembre 37%   desembre 41%
8 al dia (8TV):     juliol 18%   agost –   setembre 22%   octubre 24%   novembre 23%   desembre 28%
Més 324 (TV3):     setembre 42%   octubre 42%   novembre 46%   desembre 48%
L’Illa de Robinson (El Punt Avui TV):     juliol 12%   agost –   setembre 24%   octubre 18%   novembre 21%   desembre 23%
El debat de la 1 (TVE):     novembre 21%   desembre 28%


Bones notícies aquest mes de desembre en l’àmbit televisiu: totes les tertúlies recomptades han augmentat la participació de dones, assolint els resultats més alts, totes i cadascuna d’elles, des del mes de juliol. Més bona notícia encara és que tots els programes recomptats de la televisió pública catalana (TV3) ja són tècnicament paritaris, és a dir, estan per damunt del 40% de participació de dones. Un d’ells, el Més 324, “campió” habitual de tots els recomptes, ja està a tocar de la paritat real, amb un 48%, un percentatge que aplaudim i animem a millorar encara una mica més. Aquest programa diari de debat d’actualitat política demostra que no hi ha excuses que valguin: si es vol, es pot.

Pel que fa a El Debat de La 1, de TVE a Catalunya, de periodicitat setmanal, aquest mes assoleix un percentatge global del 28% de dones, però el baix nombre total de participants fa que l’augment sigui difícil de valorar, com veurem més endavant. I de les dues tertúlies de televisions privades que seguim, 8 al dia arriba a un 28% (amb 5 punts d’augment) i L’Illa de Robinson (que en puja 2) a un 23%.



Començant per aquesta última tertúlia política nocturna, L’Illa de Robinson, d’El Punt Avui TV, veiem que durant el mes de desembre hi han participat un total de 47 persones, de les quals 11 eren dones: menys d’un quart. Cap dels onze programes emesos el desembre ha tingut menys de 2 homes opinant, encara que sí n’hi ha hagut dos sense dones, i la majoria han comptat amb només una dona. Excuses? L’única imaginable, vist el panorama, és que a l’illa de Robinson (Crusoe), efectivament, no hi havia dones… o, si més no, no se’n veia cap.

L’ILLA DE ROBINSON, EL PUNT AVUI TV, DESEMBRE
Nombre mínim de dones opinadores/dia    0
Nombre mínim d’homes opinadors/dia    2
Nombre màxim de dones opinadores/dia    2
Nombre màxim d’homes opinadors/dia    4
Mitjana diària de dones participants a la tertúlia    1
Mitjana diària de participants a la tertúlia    4,2




L’altra tertúlia de TV privada, 8 al dia, de 8TV, ha pujat cinc punts d’una tacada, si bé no perquè hi hagi hagut més dones que al novembre (de fet n’hi ha hagut una menys), sinó perquè hi ha hagut 14 homes menys. I senyal que n’hi havia molts, perquè encara són el 72%, és a dir, 47 de 65.

8 AL DIA, 8TV, DESEMBRE
Nombre mínim de dones opinadores/dia    0
Nombre mínim d’homes opinadors/dia    1
Nombre màxim de dones opinadores/dia    2
Nombre màxim d’homes opinadors/dia    3
Mitjana diària de dones participants a la tertúlia    0,9
Mitjana diària de participants a la tertúlia    3,4




Ja entrant en la TV pública, veiem que de les tres tertúlies recomptades de TV3 l’increment més gran ha estat justament el del programa que tenia resultats més baixos, Divendres, que s’estrena en la paritat. El desembre aquest magazín de tarda ha pujat el seu percentatge de dones, també baixant el nombre d’homes convidats, amb el resultat de 30 dones de 73 participants en total: un 41%.

DIVENDRES, TV3, DESEMBRE
Nombre mínim de dones opinadores/dia    1    

Nombre mínim d’homes opinadors/dia    2
Nombre màxim de dones opinadores/dia    4    

Nombre màxim d’homes opinadors/dia    5
Mitjana diària de dones participants a la tertúlia    2,3    

Mitjana diària de participants a la tertúlia    5,6



Els matins és el magazín matinal de TV3, que ha revalidat per quart mes consecutiu la paritat tècnica amb un 42% només superat el mes de setembre, quan va assolir el 43%. Tot i que la majoria de dies encara hi ha hagut més homes que dones, aquest desembre a Els matins també hi ha hagut dies paritaris i dies amb majoria de dones, a una o a les dues tertúlies que fa cada matí. De les 124 persones que hi han participat, 52 eren dones.

ELS MATINS, TV3, DESEMBRE
Nombre mínim de dones opinadores/dia    1    

Nombre mínim d’homes opinadors/dia    2
Nombre màxim de dones opinadores/dia    6    

Nombre màxim d’homes opinadors/dia    7
Mitjana diària de dones participants a la tertúlia    3,4    

Mitjana diària de participants a la tertúlia    8,2



El Més 324, com hem dit, és el programa més paritari de tots els audiovisuals recomptats, i, en conjunt, de tots els espais d’opinió analitzats per #OnSónLesDones als mitjans aquest mes. El seu 48% és el percentatge més alt de dones, aconseguit convidant polítiques, periodistes, analistes, activistes o acadèmiques per comentar l’actualitat del dia. Un treball de tria fet a consciència, amb responsabilitat i sense excuses, que aquest desembre ha portat a la seva taula de debat 27 dones i 29 homes, 56 participants en total. Exactament el que hauria de ser normal però que resulta excepcional, i per això el seu equip mereix un reconeixement.

MÉS 324, TV3, DESEMBRE
Nombre mínim de dones opinadores/dia    1    

Nombre mínim d’homes opinadors/dia    1
Nombre màxim de dones opinadores/dia    3    

Nombre màxim d’homes opinadors/dia    3
Mitjana diària de dones participants a la tertúlia    2    

Mitjana diària de participants a la tertúlia    4



Finalment, l’altra televisió pública que emet a Catalunya, TVE, fa cada dijous El Debat de La 1, una tertúlia política nocturna. Es tracta d’un programa setmanal que aquest desembre ha fet només 3 emissions, amb un total de 18 participants, dels quals 5 eren dones, fet que suposa el 28% del total. Tot i que és un percentatge molt baix, supera de bon tros el 13% de novembre, quan només va haver-hi 3 convidades en 4 programes, però encara ha de pujar molt per igualar els resultats de l’altra pública. Si una pot, ens preguntem, per quin motiu aquesta no.

EL DEBAT DE LA 1, TVE, DESEMBRE
Nombre mínim de dones opinadores/dia    1
Nombre mínim d’homes opinadors/dia    4
Nombre màxim de dones opinadores/dia    2
Nombre màxim d’homes opinadors/dia    5
Mitjana diària de dones participants a la tertúlia    1,6
Mitjana diària de participants a la tertúlia    6



Com es veu, tot i que per un marge molt més petit que en altres sectors, l’opinió dels homes continua sent majoritària també als mitjans audiovisuals catalans. La notòria diferència entre públics (TV3) i privats (així com a TVE) hauria de servir d’exemple per a aquests darrers, ja que també a les televisions i ràdios privades cal recordar-los que la Llei 17/2015 (enllaç) obliga a promoure una representació igualitària de l’opinió de les dones, i que això és el que els demana la societat a la que informen. Esperem que la tendència que sembla endevinar-se a millorar aquesta representació es confirmi –i augmenti– en pròxims recomptes. No ja només per l’obligació legal i per demanda social, sinó senzillament perquè és de justícia i sentit comú.

No comments:

Post a Comment