Thursday, September 15, 2016

Recompte de dones (juliol i agost de 2016) (2/5): PREMSA EN PAPER

PREMSA EN PAPER


JULIOL



Només un dels quatre diaris catalans recomptats durant el mes de juliol ha superat la barrera del 20% d’opinadores: el diari Ara, amb un 21% dels articles d’opinió escrits per dones i un 79% dels articles escrits per homes. A La Vanguardia, el percentatge d’articles escrits per dones és del 20%, exactament una cinquena part del total. El Periódico, amb només un 15% dels articles escrits per dones, i El Punt Avui, amb un 12%, se situen encara molt més avall. El 26 i el 30 de juliol El Periódico no va publicar cap opinió signada per una dona, com El Punt Avui, que també va prescindir-ne absolutament el 6, 13 i 20 de juliol.

És sorprenent que un diari jove i progressista com l’Ara, nascut encara no fa sis anys, i per tant en teoria lliure de tradicions centenàries, i, a més, dirigit per una dona, tingui un percentatge d’articles firmats per dones pràcticament idèntic al de La Vanguardia, nascuda fa 135 anys i de posicions socials i polítiques clarament conservadores. Tot i tractar-se l’Ara d’un diari amb una redacció majoritàriament jove i amb un fort component femení, els seus espais d’opinió són ocupats majoritàriament per homes, siguin col·laboradors ocasionals, fixos o redactors (un 79%, el juliol). La varietat de noms entre els opinadors masculins és també molt més gran que la d’opinadores: durant el mes de juliol van escriure articles d’opinió al diari 28 dones diferents, mentre que el nombre d’homes que van firmar-hi almenys un article d’opinió és de 95. És evident que, malgrat no tenir encara gaires col·laboradors “històrics”, lligats a la casa per compromisos diversos durant decennis, com La Vanguardia, ni estar sotmès al pes d’una cultura empresarial tradicional, el diari l’Ara recorre preferentment a homes per omplir els seus espais d’opinió.





AGOST



Per motius difícils de discernir, el percentatge d’articles d’opinió escrits per dones va baixar durant el mes d’agost en tres dels diaris recomptats, de manera particularment significativa a El Periódico, amb 1 punt (del 15% al 14%), en 2 punts a l’Ara (del 21% al 19%) i en 1 punt a La Vanguardia (del 20% al 19%). L’excepcionalitat estiuenca no hauria d’afectar necessàriament el percentatge d’opinadores, ja que se suposa que tant col·laboradors com redactors fan vacances igual, i el canvi d’agenda informativa no hauria de representar un pes superior d’homes o dones entre els que segueixen treballant. De fet, no s’ha complert la hipòtesi inicial que a l’estiu hi hauria més firmes femenines, basada en els tòpics que aquesta és una temporada de “proves”, d’una banda, i de temes més “lleugers” tradicionalment assignats a les dones, de l’altra. Caldrà revisar-ho a fons quan disposem de dades d’altres mesos, però en principi sembla que els diaris han prescindit durant l’agost de més opinadores dones que d’opinadors homes, sigui perquè han “relaxat” el “control” (si és que en tenen durant la resta de l’any), sigui perquè els temes opinats majoritàriament per homes, com política o esports, es consideren menys prescindibles que la resta, i quan els opinadors habituals han marxat de vacances, se n’han buscat de nous, també preferiblement masculins. 

A El Punt Avui, que ja tenia el percentatge més baix el juliol, amb un 12%, aquest agost ha augmentat en 3 punts, si bé el nombre d’opinadores diàries s’ha mogut gairebé durant tot el mes entre 1 i 3 en total. La secció Punt de Vista, dedicada fonamentalment a l’opinió política, és pràcticament un reducte masculí, on gairebé tots els col·laboradors habituals són homes i els articles firmats per dones són esporàdics. Les escasses opinadores, en canvi, estan confinades sovint als microarticles d’apertura de secció, anomenats Apunts, que tenen poques línies.

No comments:

Post a Comment