Tuesday, November 8, 2016

Recompte de dones (setembre de 2016) (3/5): PREMSA DIGITAL

PREMSA DIGITAL

 


El Nacional:     juliol 11%   agost 11%   setembre 9%
Nació Digital:     juliol 28%   agost 41%   setembre 33%
VilaWeb:     juliol 29%   agost 5%   setembre 21%

Entre els diaris digitals, dels que fins el moment només en recomptem tres, hi ha posicions ben diferents. Veiem què fan VilaWeb, Nació Digital i El Nacional.

L’únic digital que es manté en la línia d’ignorar gairebé sistemàticament l’opinió de les dones és El Nacional, que amb un percentatge del 9% aquest setembre ha baixat, encara més, del penós 11% que tenia el juliol i l’agost. Una llàstima, tenint en compte que han estat capaços de trobar bones col·laboradores (algunes d’elles declaradament feministes en els seus articles). El Nacional no publica gaires articles d’opinió al dia: entre 1 i 5. Però no hi ha hagut cap dia, en tot setembre, que publiqués més d’un article firmat per una dona: la presència diària d’opinadores a El Nacional és sempre entre zero i una. La presència d’opinadors homes és sempre entre un i cinc. Tampoc no hi ha hagut cap dia que no publiquessin cap article d’un home. Es podria dir que a les dones els costa deu vegades més escriure a El Nacional que als homes: només una dona aconsegueix publicar-hi per cada deu homes que ho fan. No hi ha cap dada positiva a destacar en aquest mitjà.


A VilaWeb la situació és diferent: si més no, hi ha progressió. Després d’un mes d’agost catastròfic, amb només un 5% d’opinions publicades per dones, VilaWeb ha aconseguit remuntar fins a un 21%. Llàstima que encara queda lluny del percentatge de juliol, quan va publicar un 29% d’articles firmats per dones, i encara més lluny del desitjable 50%. Després del desastre d’agost, inexplicable, a començaments de setembre van anar “tornant” les seves col·laboradores habituals, la majoria periodistes o escriptores de renom excepcional. Una opinadora per cada cinc articles publicats no és un percentatge com per felicitar ningú, però cal reconèixer que és dels pocs mitjans capaços de publicar només opinions de dona. Això ho ha fet tres dies d’aquest setembre. En diverses ocasions, al llarg del mes, ha estat paritari: un article d’una dona i un d’un home, o fins i tot, dos de cada. Per desgràcia, durant aquest mateix mes de setembre VilaWeb ha sortit 14 dies (sí, CATORZE: mig mes) sense cap opinió escrita per una dona, dies en què sí que hi opinaven 1, 2, 3, 4… i fins a 5 homes! VilaWeb dedica la major part del seu espai d’opinió a la política, i sembla que aquest camp està reservat als col·laboradors homes.


Nació Digital va arribar, el mes d’agost, a un 41% d’articles firmats per dones. Era una notícia excel·lent que feia esperar que assoliria ràpidament la paritat. Però no ha estat així: sembla que els homes han tornat de vacances, i al setembre el percentatge de dones ha tornat a baixar fins el 33%. Tot i així, la secció d’Opinió de Nació Digital té més dies “paritaris” que cap altre mitjà escrit (digital o en paper). Però també hi hem comptat onze dies de setembre sense cap dona opinant, mentre que només n’hi ha hagut dos sense cap home. Prescindir de l’opinió de les dones és més fàcil que prescindir de l’opinió dels homes, fins i tot en els mitjans que s’hi esforcen més.


A causa de les diferències tan marcades entre els tres mitjans digitals, no podem extreure conclusions del percentatge d’articles escrits per dones del total d’articles publicats, més enllà de subratllar que en conjunt el percentatge de dones opinadores que assoleixen (20%) és gairebé igual al dels diaris en paper (19%).

No comments:

Post a Comment