Tuesday, November 8, 2016

Recompte de dones (setembre de 2016) (5/5): TELEVISIÓ

TELEVISIÓ


Els Matins (TV3):     juliol 32%   agost –   setembre 43%
Divendres (TV3):     juliol 26%   agost –   setembre 25%
8 al dia (8TV):     juliol 18%   agost –   setembre 22%
Més 324 (TV3):     setembre 42%
L’illa de Robinson (El Punt Avui TV):     juliol 12%   agost –   setembre 24%

Durant el mes de setembre, #OnSónLesDones ha fet recompte de la participació de dones als espais de tertúlia de tres programes diaris (de dilluns a divendres) de la televisió pública TV3 –Els Matins, Divendres i Més 324–. També hem recomptat un programa de l’emissora privada 8TV –8 al Dia– i un programa de debat d’El Punt Avui TV, també privada –L’Illa de Robinson.

Tal com succeeix amb els mitjans radiofònics, la titularitat pública de l’emissora –amb el mandat legal i social que comporta– sembla decisiva per garantir una participació digna de les dones als espais d’opinió. I ho diem perquè TV3, la televisió pública de Catalunya, és el mitjà que més dones inclou a les seves tertúlies d’actualitat, tot i que amb notables diferències entre programes.

Els Matins, el magazín informatiu matinal, ha registrat durant el mes de setembre un percentatge del 43% de dones opinadores a les seves dues tertúlies d’actualitat, convertint-se en l’espai més paritari del panorama audiovisual català. Tenint en compte que el mes de juliol** el percentatge de dones opinadores a Els Matins va ser del 32%, les dades actuals reflecteixen un esforç important per incorporar l’opinió de les dones. Recordem que aquest magazín informatiu el dirigeix una dona, Carme Ros, i el condueixen dues dones i un home, Lídia Heredia, Núria Solé i Carles Costa.


També sembla notable l’esforç de l’equip de Més 324 per trobar i posar en valor la veu de noves opinadores. L’espai de debat dels vespres, dirigit i presentat per Xavier Graset, ha estrenat format aquest setembre amb un 42% de participació de dones a la tertúlia diària, que cada dia incorpora opinadores expertes en els diversos camps de coneixement per comentar l’actualitat política i social.


No es pot dir el mateix de Divendres, el magazín de les tardes a TV3, dirigit per Xavier Cassadó i presentat per Helena Garcia Melero i Espartac Peran. Aquest mes de setembre, la participació de les dones al seu espai de tertúlia ha estat del 25%, un punt menys que en el mes de juliol.


8 al Dia, dirigit i presentat per Josep Cuní, és el magazín informatiu diari dels vespres de la primera televisió privada de Catalunya, 8TV. Tot i emetre una llarga tertúlia d’actualitat cada vespre, amb diversos participants que es van succeint al costat del conductor, la participació de les dones aquest mes de setembre ha estat del 22%, superior al 18% del mes de juliol però encara molt baixa. Una dada poc engrescadora, i que situa aquest espai com el menys paritari dels televisius recomptats per OSLD durant el mes de setembre.


L’Illa de Robinson, finalment, l’espai d’actualitat que emet els vespres de dilluns a dijous El Punt Avui TV presentat per Igor Llongueres i Antònia Castelló, ha duplicat aquest setembre, respecte el mes de juliol (12%), la participació de dones a la seva tertúlia diària, amb un 24%. L’esforç que reflecteix aquest augment fa esperar que en els pròxims mesos la situació pugui millorar.



**El mes d’agost no es va emetre cap dels programes esmentats.

No comments:

Post a Comment