Tuesday, November 8, 2016

Recompte de dones (setembre de 2016) (4/5): RÀDIO

RÀDIO


El matí de Catalunya Ràdio:     juliol 33%   agost 44%   setembre 38%
El món a RAC1:   juliol 17%   agost 24%   setembre 21%
Via Lliure:   juliol 11%   agost 39%   setembre 22%
Catalunya Migdia:     setembre 33%
Catalunya Vespre:     setembre 33%

Durant el mes de setembre, hem comptat el nombre d’opinadores a les tertúlies principals de cinc programes: El Món a RAC1, El Matí de Catalunya Ràdio, Via Lliure (RAC1), Catalunya Migdia (Catalunya Ràdio) i Catalunya Vespre (Catalunya Ràdio). Però com que aquests dos últims programes s’han estrenat a començaments de setembre, de moment només podem seguir l’evolució durant l’últim trimestre d’El Món, El Matí i Via Lliure, dels que tenim també dades de juliol i agost. En aquest informe mensual ens centrarem principalment en El Món i El Matí.

El Món a RAC1 i El Matí de Catalunya Ràdio són els dos programes líders de la ràdio matinal a Catalunya, i sumen més de 1.200.000 oients, per bé que amb un avantatge considerable d’El Món. La tertúlia principal és un dels espais més seguits de tots dos programes; d’aquí la importància de la tria de les persones que hi participen, i de la rellevància social de la seva opinió. Cal dir que la immensa majoria d’aquests opinadors i opinadores vénen del món de la política, el periodisme o els moviments socials, i molts participen sovint en debats i tertúlies d’altres mitjans, o hi escriuen articles d’opinió.

Aquest mes de setembre, com ja va passar el juliol i l’agost, El Matí de Catalunya Ràdio (dirigit i presentat per Mònica Terribas) ha estat el programa amb més participació de dones a la tertúlia principal: un 38%. Tot i tractar-se d’un percentatge inferior al del mes d’agost (un 44%), és més alt que el de juliol (33%). Un factor important: Catalunya Ràdio és una emissora pública i ha de respectar la llei. Segons el nostre recompte, durant el mes de setembre van participar a la tertúlia principal d’El Matí un total de 68 opinadors diferents, incloent 24 dones. El Matí tendeix a incloure una o més dones cada dia a la tertúlia, buscant que la seva opinió sigui rellevant en el tema tractat. Com que la majoria dels dies la tertúlia té 5 participants, la paritat és impossible: o les dones són majoria (ho han estat 5 dies, aquest mes) o són minoria*. La combinació més freqüent és la de 2 dones i 3 homes. En qualsevol cas, el fet és que El Matí s’ha esforçat molt més a trobar tertulians-homes diferents que reflecteixin varietat d’opinions, que no pas tertulianes-dones diferents que reflecteixin la mateixa varietat: durant el mes de setembre hi han aparegut un total de 44 homes però només 24 dones. Caldria demanar a la ràdio nacional de Catalunya un petit esforç per trobar i incorporar més dones a les seves tertúlies, dones que mostrin la diversitat d’experiència, expertesa, opinions i vivències que reflecteixen des de fa molt temps els homes convidats.

*Seguint els nostres criteris de recompte, no comptem la directora/presentadora com a participant en la tertúlia, tot i que sovint hi intervingui, de la mateixa manera que no comptem el director/presentador en altres programes.


El Món a RAC1, el matinal de més audiència a Catalunya, dirigit i presentat per Jordi Basté, ha tingut durant el mes de setembre a la seva tertúlia principal una participació de dones del 21%. Baixa, doncs, respecte el 24% del mes d’agost, però puja respecte el 17% del mes de juliol. En el cas d’El Món, aquest programa opta molt més per la repetició setmanal dels tertulians i tertulianes, cosa que fa que en tinguin menys varietat. Durant el mes de setembre van parlar a les tertúlies d’El Món un total de 28 homes diferents, i només 8 dones diferents. Tot i repetir sovint, 8 opinadores difícilment poden reflectir tanta pluralitat de visions com la que hi ha entre els 28 homes representats. D’altra banda, i com mostra el percentatge, a les tertúlies diàries hi surten poques dones (al voltant d’una cinquena part del total), i és molt preocupant la recurrència de dies en què no n’hi ha cap. De fet, la majoria de dies només n’hi ha una, mentre que d’homes sempre són tres o quatre com a mínim. Comptat i debatut, la sensació per a l’audiència és que hi ha poques dones que tinguin una opinió mereixedora de ser escoltada i que, fins i tot quan es fan sentir, sempre estan en minoria.


Pel que fa a Via Lliure, el magazín de cap de setmana de RAC1, dirigit i conduit per Xavi Bundó, els resultats del mes de setembre s’assemblen als d’El Món a RAC1: només un 22% de dones opinadores a la tertúlia, percentatge especialment sagnant després del 39% que havia registrat el mes d’agost, quan en va ser responsable un equip substitut de l’habitual, i encapçalat per una dona.

Incidint en aquesta línia, apareix una altra dada a tenir en compte, i que vistes les xifres no sembla casual: el mes d’agost, quan els equips principals dels programes estan de vacances i la urgència informativa sol baixar, hi ha més dones a les tertúlies. Això ha estat així tant a El Món, com a El Matí com al Via Lliure, programes tots tres que durant l’agost estaven a càrrec d’equips substituts. I no en una proporció que puguem considerar casual: a El Matí, les tertulianes van passar de ser un 33% el juliol, a un 44% l’agost; a El Món, d’un 17% el juliol van passar a un 24% l’agost; i, al Via Lliure, van passar d’un 11% el juliol a un 39% l’agost. Quan al setembre han tornat al seu lloc els directors/conductors “principals”, la participació de dones ha tornat a baixar. Per què l’opinió de les dones és bona per l’estiu però més prescindible quan torna l’actualitat informativa intensa, sobretot política, moment en què una clara majoria d’opinadors homes recupera els seus espais privilegiats?

La dada esperançadora, però, és que en tots tres programes, i després del parèntesi “paranormal” d’agost, al setembre els percentatges d’opinadores van ser superiors als de juliol. Si aquest fet marca o no tendència ho veurem en els pròxims mesos.

Finalment, uns apunts sobre dos nous programes apareguts en antena el mes de setembre i que hem començat a analitzar de prop: Catalunya Migdia i Catalunya Vespre, de Catalunya Ràdio. Tots dos programes porten una tertúlia d’actualitat, que han començat amb una participació de dones encara lluny de la paritat, però que supera la tercera part del total. La tertúlia del Catalunya Migdia, conduït de les 15:00 a les 16:00 hores per Òscar Fernández i Empar Moliner, ha tingut aquest mes de setembre un 33% de participació de dones. Al Catalunya Vespre la tertúlia, conduïda per Sílvia Cóppulo de 22:00 a 23:00 hores, ha registrat també en aquest primer mes d’emissió un 33% de participació de dones. Seguirem atentament l’evolució de tots dos espais, que obren noves finestres a l’opinió de les dones i prometen oferir noves veus i perspectives sobre els fets d’actualitat.


No comments:

Post a Comment